Hvordan er reglerne for udrykning?

Må du sætte et rotorblink på din bil så du lovligt kan omgås færdselsreglerne? – Nej, selvfølgelig ikke. Der er nogle helt klare regler for blink på bilen. Almindelige biler må ikke kører med udrykning.

Men private virksomheder kan få tilladelse til at køre udrykningskørsel. Når et køretøj kører med udrykning har de et blåt blink på taget eller et andet synligt sted på bilen.

Hvilken blink må man sætte på sin bil?

Tja, du må egentlig slet ikke sætte blink på bilen. Men i nogle tilfælde er det alligvel et krav. Gule rotorblink har nemlig ikke noget med udrykning at gøre. De gule blink advarer andre trafikanter om en potentiel fare.

Det kan for eksempel være arbejdskøretøjer der kører langsomt eller har usædvanlig bred last. I sådanne tilfælde er det et krav at køretøjet har gult blink.

Blinket kan du også opleve i forbindelse med vejarbejde, hvor blinket advarer trafikanterne om et område der er afspærret. De guld rotorblink kan du købe hos AVS Vejsikring.

Civil udrykning

Ingen regler uden en undtagelse. I helt særlige situationer kan civile biler køre med udrykning. Det gælder i akutte og livstruende situationer, som ikke kan udsættes.

I sådanne situationer må du overtræde færdselsloven og gøre hvad der skal gøres for at komme frem til nærmeste hjælp. Men hvad bruger du som blink for at vise at du kører udrykning?

Læg et lagen i bagagerummet

Vi har ikke alle et blåt blink til at ligge i bagagerummet. Derfor er reglen at du skal fastgøre et hvidt klæde på fronten af bilen. Det hvide klæde markerer udrykning. Derfor må hvide klæder ikke fastgøres på bilen i andre situationer.

Når du kører civil udrykning skal du informere politiet. De vil give tilladelsen, eller assistere med patruljevogn som eskorte og advarer de andre trafikanter.