Stænklapper beskytter mod stenslag

Der var engang stænklapper hang bagved bilhjulet som et par gummimåtter der hang til tørre. Det var også dengang du kunne træde op på kofangeren og hoppe så støddæmperne gav føreren en ordentlig hoppetur.

Det var tider. Nu kan man hverken se kofangere eller stænklapper. Det hele er gemt af vejen så du ikke rigtig lægger mærke til dem.

Stænklapper beskytter to ting

Der er særligt to ting klapperne beskytter mod. Den ene er stenslag på din skærme og undervogn. Den anden at stenslag på andre biler. Når hjulene griber fast i kørebanen, så opstår der et lille vakuum som trækker småsten og vand op fra kørebanen.

Efterhånden som hjulet drejer vil centrifugalkraften få emnet til at slippe dækket og det bliver slynget bagud.

Sten kan gøre stor skade

Hvor langt og hvor hårdt stenen flyver bagud afhænger af hvor hurtigt hjulet drejer. En sten der kommer med stor hastighed kan nemt smadre eller revne en forrude. I bedste fald kan du nøjes med en ridse eller et lille stenslag som kan poleres væk.

Når du bliver ramt af en sten er du ikke i tvivl. Dine øjne registrerer stenen og du flytter hovedet instinktivt samtidig med at du hører et kæmpe brag. På forruden. Desværre er det yderst sjældent at ejeren af bilen der kastede stenen opdager hvad der skete.

Forebyg skader

De fleste biler har en eller anden form for stænklapper. Men hvis de er slidte eller mangler, så kan du købe nye klapper hos Motorsportshop. Her er stænklapper der passer til næsten alle biler. Du kan montere ekstra store stænklapper i forskellige farver. Din bil får også småridser omkring skærmkasserne af sten og snavs der bliver slynget op fra vejen. Det er både sund fornuft og god stil at forebygge skade med stænklapper.